n Certificat Energetic Iasi - Informatii utile - Ce este certificatul energetic al unei cladiri

Ce este Certificatul Energetic al unei cladiri?

Performanta energetica a cladirii - energia efectiv consumata sau estimata pentru a raspunde necesitatilor legate de utilizarea normala a cladirii, necesitati care includ în principal: încalzirea, prepararea apei calde de consum, racirea, ventilarea si iluminatul.

De ce este nevoie de Certificatul de Performanta Energetica?

Care sunt clasele de performanta energetica?

De stiut

Ce este Certificatul Energetic al unei cladiri?

Conform legii 372/2005 , Certificatul energetic al cladirii (denumirea completa fiind Certificat de Performanta Energetica) este un document tehnic care are caracter informativ si care atesta performanta energetica a unei cladiri;
Performanta energetica a cladirii - energia efectiv consumata sau estimata pentru a raspunde necesitatilor legate de utilizarea normala a cladirii, necesitati care includ în principal: încalzirea, prepararea apei calde de consum, racirea, ventilarea si iluminatul.

Performanta energetica a cladirii se determina conform unei metodologii de calcul si se exprima prin unul sau mai multi indicatori numerici care se calculeaza luandu-se în considerare mai multi factori externi si interni cladirii:
  • izolatia termica,
  • caracteristicile tehnice ale cladirii si instalatiilor,
  • proiectarea si amplasarea cladirii în raport cu factorii climatici exteriori,
  • expunerea la soare si influenta cladirilor învecinate,
  • sursele proprii de producere a energiei
  • climatul interior al cladirii, care influenteaza necesarul de energie;

De ce este nevoie de Certificatul de Performanta Energetica?

Pornind de la caracteristicile reale ale sistemului constructie - instalatii aferente, Certificatul Energetic incadreaza cladirea in clase de performanta energetica si de mediu si acorda totodata locuintei o nota energetica care oferapotentialului comparator, chirias, si chiar locuitor al cladirii, informatii privind consumul real de energie, deci la cat se ridica cheltuielile lunare de intretinere si cati bani va avea de cheltuit pentru a aduce casa la "parametri optimi".

Certificatul Energetic va duce la determinarea mai corecta a pretului locuintei in sensul ca, pretul caselor cu o nota energetica mai mare va creste intrucat sunt mai usor de intretinut, in detrimentul celor cu o eficienta energetica redusa. Astfel la cumparare clientul va decide daca va alege o cladire da clasa A, eficienta energetic, sau o cladire de clasa E cu o eficienta redusa.

Care sunt clasele de performanta energetica dupa care se clasifica cladirile si notele care se acorda?

In functie de performana energetica avuta cladirile se clasifica in 7 clase pe o scala energetic. Se porneste de la clasa A caracterizata prin consumul cel mai scazut de energie, pana la clasa G corespunzatoare celui mai ridicat consum specific de energie.

Sistemul de notare e de la 1 la 100, nota calculata, dupa un criteriu bine stabilit, fiind cu atat mai mare cu cat cladirea are o eficienta energetica mai ridicata.

Cine intocmeste Certificatul de performanta energetica si cat timp este valabil?

Atat Certificatul Energetica cat si Auditul Energetic al cladirii este intocmit de catre auditori energetici pentru cladiri autorizati de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei si este valabil 10 ani.

De ce sa investim in reabilitarea termica a locuintei?

Prin reabilitarea termica obtinem:
  • reducerea cheltuielilor de intretinere, pentru plata energiei termice, datorita scaderii importante a pierderilor de caldura si prin aceasta a consumului;
  • imbunatatirea conditiilor de confort in casa dumneavoastra;
  • cresterea valorii locuintei Dvs. pe piata imobiliara, in situatia in care doriti sa o vindeti;
  • reducerea emisiilor de noxe si deci un mediu mai curat.

Cat costa reabilitarea termica a unui apartament standard cu 3 camere?

Costurile reabilitarii depind de foarte multi factori, care contribuie la cresterea sau scaderea facturii totale pentru reabilitare.
  • Materialele din care a fost construit blocul;
  • modul cum au fost intretinute instalatiile;
  • reparatiile efectuate;
  • amploarea lucrarilor de reabilitare solicitate de catre beneficiari.
Costurile reabilitarii nu pot fi estimate decit de catre specialisti, auditori energetici pentru cladiri, in urma auditului energetic si analizei economice a masurilor de reabilitare energetica a cladirii analizate.

Ce economii se pot obtine prin reabilitarea termica a blocului in care locuim?

Masuratorile efectuate la cladirile pilot, arata o scadere a consumului de energie termica cu pina la 60%. Altfel spus daca o cladire avea un consum de energie termica, in lunile de virf, de 100 Gcal, consumul de energie termica al aceleiasi cladiri, dupa reabilitare, in aceeiasi luna si in conditii de temperatura similara, poata sa scada la 40 Gcal.


LIVIU FOSA

RECLAMA



SoftMall All Energy